Регистрация на фирми

Услуги по регистрация на фирма: Регистрация на дружество с ограничена отговорност (ЕООД и ООД) в Търговския регистър, регистрация на ЕТ ...

.

Регистрация по ДДС

Регистрация по ДДС в НАП - задължителна на основата на облагаемия оборот и доброволна регистрация по избор, подаване на месечни декларации по ДДС ...

.

Осигуряване

Оигуряване на собственика на фирмата като съдружник, по договор за управление или по трудов договор и на персонала, осигуровки, декларации 1 и 6 ...

.

Счетоводни услуги

Текущо счетоводно обслужване, годишно приключване, годишни отчети в статистиката и в търговския регистър, данъчни декларации в НАП за фирми и физически лица ...

.
< Назад

Полезно

.

Какви документи са нужни за регистрация на фирма?

11.01.2018

Какви документи са нужни за регистрация на фирма?

Какви документи са нужни за първоначална регистрация на нова фирма в Търговския регистър - ЕООД, ООД или ЕТ?

 Собствениците на фирми се сблъскват с множество проблеми, като факторите за това са разнообразни. Всичко е пряко зависимо от бизнеса ви. За огромно съжаление на току – що прохождащите фирми не съществува шаблон, по който да се ръководят, тъй като законодателството в отделните сфери е коренно различно.

Няма значение с каква дейност възнамерявате да се занимавате, то задължително условие е да извършите регистрация на фирма. Основният въпрос, който следва да разнищим в статията, е обвързан с документалната част.

Регистриране на фирма – първи стъпки и документи

Възможно е да добиете достатъчно ясна представа за процеса по регистриране, в случай че се ангажирате да прочетете обстойно и внимателно законодателството, отнасящо се за тази правна стъпка. Разбира се, винаги можете да се допитате до ваши близки и приятели, на които вече им се е налагало да се сблъскват с подобен тип проблем. Техните съвети и насоки могат единствено да ви бъдат от полза.

Не изключваме вероятността, че голяма част от подробностите няма как да ви бъдат казани, не заради липсата на желание, а поради ограничени компетенции. Един обикновен гражданин трудно може да отговори на запитване от сорта: „ЕТ или ЕООД да регистрирам?“. Бюрокрацията е нещо, от което няма как да избягате, по колкото и заобиколен път да се опитвате да преминете. Затова съветваме да се възползвате от услугите на професионална счетоводна къща, в ръцете на която да можете да поверите бизнеса си, без значение дали става въпрос за малък хранителен магазин или високо технологично предприятие.

След като сме избрали счетоводител, който да се заеме с извършването на самата процедура, то наша е отговорността да се погрижим за документалната част.

Подготовка на документите

След като сте достигнали този етап, то навярно сте запознати с това какво означава ЕООД, ЕТ и ООД. Ако имате един или няколко партньора, то е редно предварително да сте разпределили дяловите си вноски.

Изготвя се дружествен договор, в който биват подробно описани задълженията и правата на всеки един от съдружниците. Този документ е наръчник при разпределянето на печалбите, определяне на управител на фирмата и прочие. Препоръчително е да сте наели юрист, който да умее да ви разясни всеки заплетен казус по разбираем за непрофесионалист начин.

Регистрация на дружеството в търговския регистър

Необходимо е да представите:

  • Договорът, който сте сключили;
  • Да има назначен управител на фирмата;
  • Ако съдружниците са няколко, то те следва да са изплатили своя дял;
  • Удостоверение от банката за внесения капитал.

След като документите бъдат подадени в съответното Търговско отделение, то в рамките на месец следва да получите решение за регистрирането на вашата фирма. Задълженията ви съвсем не приключват до тук. С взетото от съда решение подавате заявление по Булстат. След същия период от време ви се издава постоянен идентификационен код. До него момент разполагате с временен, за да може бизнесът ви да функционира.

Държавни такси

Разбира се, дори и за момент не сме помисляли, че можете да пропуснете всичките онези държавни такси, утежняващи малко или много финансовото ви положение. Стойността на всяка от тях не е висока, но сумирани те се отразяват върху благото на фирмата.

Знаете, че всяко дружество следва да име свое име. За да запазите неговата уникалност, то вие плащате 40 лева. Таксата за регистрация е 110 лв. Тези суми трябва да бъдат внесени в Агенцията по вписванията.

На нашия сайт Ви предлагаме комплект от документи за регистрация на фирма. Попълнете внимателно всяко едно от полетата, тъй като при допусната грешка, ще ви бъде отказана регистрация, а сумата няма да се възстанови. Затова не малка част от прохождащите бизнесмени се доверяват на услугите на качествена кантора, каквато е КОНТАБИЛ ЕООД, намираща се в град Русе.

Можем ли сами да регистрираме фирма?

Разбира се, че всяко пълнолетно лице има възможността да извърши регистрация на дружество, без значение какво е то. Избирате име, за което сте сигурни, че е уникално и не се повтаря с някой от вече вписаните в Търговския регистър. Тази справка можете да я извършите за кратко време, проверявайки в сайта на Търговския регистър. След това преминавате през всяка една от стъпките, описани подробно в статията.

Смятаме, че разумният гражданин избира да спести ценни за него време, средства и нерви. Неслучайно той се възползва от услугите на професионални лица, които не просто ще го изведат да желаната цел, но и са в готовност да го съветват и консултират по всяко време. Избирайки КОНТАБИЛ ЕООД, вие попадате на счетоводна къща, преминала през това стотици пътя. Тя ще гарантира сигурен старт на дейността ви и бързо разрастване на бизнеса.

Инвестираната сума следва да ви се отблагодари многократно, след кратък период от време. Ние ще ви консултираме и напътстваме, за да сте сигурни, че всичко протича гладко и по план.

Коментирай

Captcha image

Все обще няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах