Регистрация на фирми

Услуги по регистрация на фирма: Регистрация на дружество с ограничена отговорност (ЕООД и ООД) в Търговския регистър, регистрация на ЕТ ...

.

Регистрация по ДДС

Регистрация по ДДС в НАП - задължителна на основата на облагаемия оборот и доброволна регистрация по избор, подаване на месечни декларации по ДДС ...

.

Осигуряване

Оигуряване на собственика на фирмата като съдружник, по договор за управление или по трудов договор и на персонала, осигуровки, декларации 1 и 6 ...

.

Счетоводни услуги

Текущо счетоводно обслужване, годишно приключване, годишни отчети в статистиката и в търговския регистър, данъчни декларации в НАП за фирми и физически лица ...

.
< Назад

Полезно

.

Какво се променя при регистрация на ЮЛ по ДДС?

31.01.2018

Какво се променя при регистрация на ЮЛ по ДДС?

Какво се променя при регистрация на ЮЛ по ДДС? Какви са предимствата и недостатъците от регистрацията по ДДС?

Преди да се вкопчим в разнищването на основния казус, то ще разгледаме обстойно какво всъщност представлява ЮЛ (юридическо лице). Не малка част от гражданите, колкото и да прозира невежество, не са наясно с понятията, включени в правната и счетоводна ниша. Това на практика е основният стопер, непозволяващ им да проникнат в същността на проблематиката, която засягаме в изложението по-долу.

Какво е ЮЛ и колко вида биват те?

Най-общо казано, юридическото лице или накратко ЮЛ е функционална организация от хора, които са с установено устройство и обособено имущество. Разбира се, тя трябва да бъде призната от силата на закона за самостоятелен носител на правни задължения.

Юридическите лица се разделят на две части, първата от която е по силата на публичното право, а втората по силата на частното право. По силата на публичното право са всички онези общински предприятия, общински съвет и други. По силата на частното право са търговците, кооперациите, както и сдруженията с идеална цел. Към тях не принадлежат едноличните търговци.

Какво представлява регистрацията по ДДС? Предимства и недостатъци

Това е едно от основните задължения и права на физическите лица, както и на юридическите. Според закона съществуват две основни възможности за регистрация, едната от които е задължителна, а другата по желание.

За да можем да си отговорим на основния въпрос, залягащ в епицентъра, то следва да разгледаме поотделно основните елементи, като това какво е ЮЛ, какво е ДДС регистрация, какви са предимствата и недостатъците на ДДС регистрацията и прочие. Смятаме, че по този начин информацията ще достигне до вас по възможно най-разбираемия начин, лишена от всякакви ненужни счетоводни терминологии, които единствено успяват да обременят още повече съзнанието на гражданите.

Заехме се с една изключително трудоемка задача и отговорност, а именно да ви представим накратко и по разбираем начин предимствата и недостатъците на регистрацията по ДДС. Нека не пропускаме да споменем, че те са строго индивидуални за конкретните случаи. Това зависи от предмета на изпълняваната дейност, както и това дали доставчиците и самите клиенти са регистрирани или не са регистрирани по ЗДДС лица.

За да бъдете напълно убедени в това дали самата регистрация е оптималното решение за вас, то съветваме, преди всичко останало, да се консултирате със специалист в тази област. За целта ви е необходим реномиран счетоводител или специалист по данъчно право. Хората, занимаващи се с това, са в готовност да ви напътстват, консултират и съветват, така че крайният резултат да даде положително отражение върху развитието на дейността ви.

  • Предимства


Едно от основните предимства се свързва изцяло с повишаването на конкурентоспособността. Това предимство няма как да бъде в сила, ако доставчиците са нерегистрирани по ЗДДС. В противен случай можете да закупувате с 20 % по-евтино, в съпоставка с нерегистрираните лица.

Второто предимство се свързва с воденето на счетоводна дейност, която се оказва в пъти по-стриктна и подробна. Всеки месец се налага да се подава информация в НАП, касаеща реализирания оборот и доставките. Наличието на ДДС регистрация е безспорно положителен индикатор за прецизно и професионално водене на счетоводство.

ДДС регистрацията е препоръчителна за всички онези малки фирми, на които тепърва им предстои да се наложат на пазара. Това показва, че дружеството е успяло да реализира оборот по-голям от 50 000 лева през изминалата календарна година. Това не важи за случаите, в които дружеството доброволно решава да се регистрира.

  • Недостатъци


Колкото и странно да ви се струва, всяко едно от предимствата, които изброихме, би могло да се превърне в недостатък в определена ситуация.

За някой фирми не важи увеличаване на конкурентоспособността, а точно обратното – тя намаля. Това е резултат от самата регистрация по ДДС.

 Като следващ недостатък посочваме необходимостта от счетоводни услуги, които задължително трябва да се ползват. Паралелно с това се увеличават месечните разходи на фирмата, относно счетоводното й обслужване.

След като една фирма бъде регистрирана по ДДС, тя подлежи на много по-чести проверки и ревизии, от страна на НАП. Много от собствениците на бизнес – среден или дребен, чувстват заплаха, която може да ги сполети във всеки един момент.

Разбира се, всички горепосочени предимства и недостатъци счита се да се приемат като условни. Единствено консултация със счетоводител би довела до аргументиран отговор, относно това дали е изгодна или не е.

Допитвайки се до „Контабил” ЕООД гр. Русе, то вие ще получите препоръка от истински професионалисти, за която не ще се налага да платите абсолютно нищо.

След като вече сте се запознали с понятието ЮЛ и всички особености, свързани с регистрацията по ДДС, то вярваме, че сами за себе си ще успеете да откриете разликите. В случай, че изпитвате затруднение или чисто и просто не желаете да разчитате на собствените си знания, опит и компетенции, то съветваме всеки гражданин, намиращ се в сходна позиция, да не губи повече ценно време, а да се консултира по възможно най-бързия начин със специалист.

Въпросите, свързани със счетоводната или правна ниша, никога не ще престанат да ви застигат. Друго обаче е по-важното, а то да откриете правилния съюзник, спомагащ за пълноценно и праволинейно развитие на бизнеса ви. В лицето на русенската счетоводна къща ще се сблъскате с търсенето от вас решение.

 

Коментирай

Captcha image

Все обще няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах