Регистрация на фирми

Услуги по регистрация на фирма: Регистрация на дружество с ограничена отговорност (ЕООД и ООД) в Търговския регистър, регистрация на ЕТ ...

.

Регистрация по ДДС

Регистрация по ДДС в НАП - задължителна на основата на облагаемия оборот и доброволна регистрация по избор, подаване на месечни декларации по ДДС ...

.

Осигуряване

Оигуряване на собственика на фирмата като съдружник, по договор за управление или по трудов договор и на персонала, осигуровки, декларации 1 и 6 ...

.

Счетоводни услуги

Текущо счетоводно обслужване, годишно приключване, годишни отчети в статистиката и в търговския регистър, данъчни декларации в НАП за фирми и физически лица ...

.
< Назад

Полезно

.

Регистрация на фирма от чужд гражданин - 5 специфики

28.01.2018

Регистрация на фирма от чужд гражданин - 5 специфики

Откриване на фирма на името на чужденец без да е нужно той да присъства лично. Улеснена процедура по регистрация с помощта на двуезична форма на документи.

Съвременният свят, в който живеем, позволява на човек да упражнява различна вид дейност, спрямо това какви са неговите лични интереси, търсения, предпочитания. Нека обаче не забравяме нещо изключително важно, а то е свързано с проблемите, с които собствениците се сблъскват, особено в началото на реализирането на бизнес плана. Ето защо всички казват, че не съществува универсален път, който да следвате.

Същото се отнася и за регистрацията на фирма. Правилата за българските граждани са едни, а за чуждестранните други. От тук можем да си направим извода, че продиктуването на проблемите зависи от хиляди фактори. За да се справяме с тяхното елиминиране на време и по лесния начин, то съветваме да сте запознати предварително с процедурата, която трябва да извървите.

С цел да бъдем максимално полезни за онази част от обществото, които тепърва им предстои да регистрират фирма, а същевременно с това не притежават българско гражданство, то ние ще посочим 5 изключително важни специфики, които могат да следват по всяко време.

№1: Осигуряване превод на документите на майчин език

Помислите за тази немаловажна особеност. В случай, че чужденецът не говори български език, то  препоръчително е да му бъде осигурен автентичен превод на майчиния му език. Трябва да бъде гарантирано, че човекът, който подписва документа, е запознат с неговото съдържание. Ако това не се случи, то документите няма да имат правна сила.

Има няколко варианта за превод, първият от които е писменият. Тогава се изготвя паралелен двуезичен формат. При втория вариант се наема професионален преводач, който извършва дословен превод. Цялото това действие следва да бъде развито в присъствието на нотариус.

В случай, че преводача не свърши своята работа пълноценно и докрай, то той носи наказателна отговорност. За преводач може да бъде наето всяко едно лице, което говори както български език, така и майчиния език на чужденеца.

Имайте предвид, че самата процедура, свързана с регистрация на фирмата, се оскъпява повече, когато е необходим превод, тъй като се налага изплащане на хонорар или други допълнителни такси за нотариус.

№2: Чужденецът може да регистрира своята фирма изцяло дистанционно

Няма значение дали чужденецът се намира на територията на страната или извън нея, то той би могъл да регистрира своята фирма. Има обаче две особени специфики, които е редно да обсъдим, преди да сте се впуснали към изпълнението на самата процедура.

Когато се регистрира фирма е задължително правило управителят да предостави нотариално заверена декларация, с която заявява, че той ще управлява дружеството.  Лицето е задължено да предостави още образец от подписа си. Това изискване се налага, съгласно Закона за търговския регистър и Търговския закон.
При откриване на дружество с ограничена отговорност като ООД или ЕООД, следва да бъде открита сметка, по която да се внася капитала. Ако лицето не е в страната, то трябва да се упълномощи гражданин, който да изпълнява неговото задължение.
Много често тук се появява един основен проблем, а именно къде трябва да бъдат заверени документите. За да не изпадате в кризисен момент или дълго проучване, то съветваме да изберете най-евтиния, и същевременно с това, бърз начин. Нужно е единствено да се направи заверка на документите в Консулската служба на Република България в съответната държава.

Напоследък се наблюдава, че този вид дистанционна заверка се предпочита все повече от чужденците, тъй като процедурата им спестява една не малка сума средства, която иначе влагат в транспорт, престой и лични разходи.

 №3: Името на чужденеца трябва да бъде изписано на кирилица

Много от гражданите смятат, че не всички чужденци имат право да регистрират своята фирма в България, но това съвсем не е истина. Няма никакво значение дали сте гражданин на ЕС или не сте. Единствено условие е личните ви данни да бъдат изписани на кирилица, а не на латинеца. Разбира се, има имена, които невъзможно да бъдат объркани, но съществуват и такива чиято транскрипция е далеч по-сложна. Ако вашето име е едно от тях, то внимавайте много при изписването му, за да не си причините куп неприятности, които да ви съпътстват дълго след това.

 №4:Познаването на българския език  улеснява процедурата по вписване

Безспорно познанието на българския език ще улесни и съкрати хода на процедурата. В случай, че чужденецът е усъвършенствал езика ни, то автоматично, информацията, включена в №1, отпада. Разбира се, не всеки един е чужд гражданин, регистрирал своя фирма у нас, владее писмено и говоримо нашия език.

№5: Разрешение за пребиваване в България е достатъчен документ за самоличност

Ако разполагате с разрешение, позволяващо ви да пребивавате в страната ни, то не е необходимо да предоставяте лична карта. В случай, че нямате такъв документ, е нужно да притежавате лична карта за граждани на Европейския съюз и международен паспорт.

Всички тези специфики са от ключова важност за онези от вас, които възнамеряват да регистрират фирма на територията на страната ни, а същевременно с това са чужди граждани. Имате конкретни запитвания, на които търсите отговори? Не се колебайте да се свържете със счетоводна къща ”Контабил” гр. Русе на посочения телефонен номер. Безплатната консултация е достатъчно средство за изглаждане на недоразуменията, разнищване на въпросите и елиминиране на трудностите. Изборът е изцяло във вашите ръце.

 

Коментирай

Captcha image

Зори

Може ли чужденец в България, след като е отворил фирмата, той да си работи в нея?

Али

Здравейте, аз съм Али от Иран, аз съм на свободна практика. Смятам да работя и да живея в България. Колко евро са всички такси за регистрация на дружество с ограничена отговорност?

Ангелина

За какво е необходим паспорта за граждани на ЕС??? Не го ползваме от години....

Ангелина

За какво е необходим паспорта за граждани на ЕС??? Не го ползваме от години....

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах