Регистрация на фирми

Услуги по регистрация на фирма: Регистрация на дружество с ограничена отговорност (ЕООД и ООД) в Търговския регистър, регистрация на ЕТ ...

.

Регистрация по ДДС

Регистрация по ДДС в НАП - задължителна на основата на облагаемия оборот и доброволна регистрация по избор, подаване на месечни декларации по ДДС ...

.

Осигуряване

Оигуряване на собственика на фирмата като съдружник, по договор за управление или по трудов договор и на персонала, осигуровки, декларации 1 и 6 ...

.

Счетоводни услуги

Текущо счетоводно обслужване, годишно приключване, годишни отчети в статистиката и в търговския регистър, данъчни декларации в НАП за фирми и физически лица ...

.
< Назад

Полезно

.

Дружество или търговец – как да изберем форма на регистрация?

31.05.2017

Дружество или търговец – как да изберем форма на регистрация?

Ключова информация, която ще ви помогне при избора на регистрация на фирма. Дали тя да бъде регистрана като едноличен търговец - ЕТ или като ООД или ЕООД?

Много хора, които възнамеряват да стартират собствен бизнес, се колебаят дали да регистрират фирма като едноличен търговец (ЕТ) или като дружество с ограничена отговорност (ООД или ЕООД). Ето защо те се нуждаят от специализирана консултация кое би било по-изгодно за техния бизнес. Има няколко ключови неща, които следва да знаят преди да вземат решение, но за подробностите е желателно да се съветват със специалисти, за да са информирани за всички аспекти на регистрацията.

Първото сравнение между двата вида регистрации се отнася до разходите. За регистрирането на едноличен търговец не е нужен първоначален капитал, но размерът на капитала за ООД или ЕООД също е символичен – 2 лева, така че тук не можем да говорим за предимство.

Като става въпрос за разходи обаче регистрацията на дружество с ограничена отговорност е по-скъпа, имайки предвид таксите, отколкото тази на ЕТ. За човек, който е реши да прави фирма обаче първоначалната такса регистрация едва ли ще е решаващо условие за избор на форма на вписване.

По-сериозна разлика е отговорността, която собственикът/собствениците носят при искове на кредитори. С две думи, ако фирмата ви се провали, в случая с ЕТ вие ще отговаряте с цялото си лично имущество и можете да загубите дори дома си, докато при ООД отговорността е до размера на капитала на дружеството.

Като говорим за проблеми, ,ако решите да закриете фирмата си, която е ЕТ, това става бързо и лесно. В случая с ООД или ЕООД процедурата може да трае до 6 месеца.

Данъкът на едноличните търговци е по-голям – 15 на сто, докато ООД-то дължи 10 % данък печалба. На практика обаче данъчното облагане при ЕТ може и да е доста изгодно /при добър оборот и не много високи разходи/, ако собственикът дължи патентен данък в зависимост от услугата, която извършва.

Битува мнение, че собственикът на ЕТ може и сам да се справя със счетоводството си и не е необходимо да ползва услуги на счетоводител, за да се справи с всички изисквания. Това е подвеждащо, защото в края на всяка календарна година собственикът на ЕТ внася и изравнява осигуровки и това не е работа за всеки.

Коментирай

Captcha image

Все обще няма коментари за тази новина. Напишете първия коментар

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас. Чрез посещението си Вие приемате използването на "бисквитки". За повече информация прочетете ТУК.

Разбрах